Duygusal Zeka Yetkinlikleri Nelerdir?

Duygusal Zeka Yetkinlikleri

Duygusal Zeka Potansiyelleri

Duygusal Zeka Becerileri

Nasıl isimlendirmek isterseniz isteyin artık kabul edilmiş bir gerçektir ki iş hayatında başarıyı getiren şey IQ, teknik uzmanlık ya da parlak diplomalar değil duygusal zeka yetkinliklerini hangi seviyede kullanabildiğimizdir.

Eski Ölçü: IQ (Entelektüel Zeka)

Çocukken aileniz elinizden tutup sizi IQ testine götürmüş olabilir. Muhtemel akademik başarınızla ilgili fikir vermesi ve bilişsel yetkinliğinizle ilgili bir ölçü olması sebebiyle (Geçerliliği ve güvenilirliği açısından üzerinde pek çok tartışma vardır.) IQ testleri günümüzde halen kullanımdadır. IQ 20li yaşlara kadar gelişir ve sonrasında gelişim göstermez. Hayata bu pencereden bakar, hayattaki başarımızı IQ endeksli görürsek oldukça sınırlayıcı bir sonuçla karşılaşabiliriz.

Yeni Ölçü: Duygusal Zeka

Ne mutlu ki Daniel Goleman’ın geniş kapsamlı çalışmaları göstermiştir ki hepimiz duygusal zekamızı genişletme potansiyelin sahibiz. Nöro-bilim ve insan davranışları üzerine yapılan çalışmalar duygusal zeka yetkinliklerinin dikkat verildiği ölçüde her yaşta gelişebildiğini göstermiştir.

Kurumsal bir şirkette çalışıyorsanız siz farketseniz de etmesiniz de bu yetenekler çerçevesinde değerlendirilmektesiniz.

Yani bu yeni ölçü işe alınacaklarla alınmayacakları, liderlik gelişimi için yatırım yapılacaklarla gözden çıkarılanları belirlemede kullanılıyor.

Peki Nedir Duygusal Zeka Yetkinlikleri

Sahip olduğumuz diploma bizi kariyerin kapısına getirmek için elbette önemlidir. Kariyer yolculuğuna hangi seviyeden başlayacağımızı çoklukla mezun olunan okullar belirler. Ve fakat o yolda ne kadar uzağa yürüyeceğimiz duygusal zeka yetkinliklerini ne denli başarıyla iş hayatında kullandığımıza bağlıdır.

Çünkü kariyer gelişimimiz eğitim ve uzmanlığımızdan da çok kendimizi ve diğerlerini ne denli başarılı idare ettiğimize bağlıdır.

Özellikle de ekip yönetmek seviyesinde bir gelişim göstermek isteyen çalışanların en çok ihtiyaç duyduğu araçlar duygusal zeka yetkinliklerinden gelir.

15 yıl önce bu yetkinlik setinin adı “soft skills” yani “yumuşak beceriler” iken artık bu becerilerin adı “power skills” yani güç becerileri, ya da güç veren beceriler haline geldi. Sebebi açık. Onların yokluğunda ne kendi üzerimizde ne de çevremizde bir güç alanı oluşturma imkanımız yok.

İki Ana Başlık Altında Duygusal Zeka Becerileri

Duygusal Zeka Yetkinliklerini en başta

  1. Kişisel Yeterlilik Bileşenleri ve
  2. Sosyal Yeterlilik Bileşenleri başlıkları altında iki gruba ayırarak inceleyebiliriz.

Kişisel Yeterlilik Bileşenleri; Bu başlık altında özfarkındalık, özgüven ve özdeğerlendirme, kendine çekidüzen verme, uyum sağlama becerisi, motivasyon, inisiyatif alma ve iyimserlik sayılabilir. Evet iyimserlik de bir duygusal zeka yetkinliği olarak yerini almış bulunuyor.

Sosyal Yeterlilik Bileşenleri; En başta empati yapabilme becerisi gelir. İletişim, çatışma yönetimi, iş biriliğine olan yatkınlık, çeşitliliğe olan tutum, başkalarını geliştirmeye yönelik olmak, bağ kurma becerisi duygusal zeka yetkinliklerinin sosyal arenadaki yansımalarıdır. Bu alandaki becerilerin hepsi aslında liderlik yetkinliği başlığı altında toplanabilecek, dönüştüren ve etkin liderlik için olmazsa olmaz becerilerdir.